Okraski, foto: Igor Zalokar
Trojčki, foto: Andrej Babič
Večerno sonce
Razgled, foto: Igor Zalokar
Akcija
Očak s podaniki, foto: Andrej Babič
Sobivanje, foto: Igor Zalokar
Julijci na dlani, foto: Andrej Babič
Iskanje
VARNO V GORE    

Avtor/ica: , torek, 22. maj 2012, ogledov: 2234

Uporaba mobilnega telefona v gorah

Pri sporočanju bodite jasni, KDO kliče, KAJ je narobe, KJE se nahajate, KOLIKO je poškodovanih, KAKŠNE so poškodbe, KAKŠNE so razmere ... Še posebej bodite kratki in jedrnati, če imate izpraznjeno baterijo. Klici na 112 se snemajo in v primeru slabe zveze lahko operater ponovno posluša vaš klic. Če boste potrebovali nasvet zdravnika ali reševalca bo operater vzpostavil direktno zvezo med vami in zdravnikom ali reševalcem.

  • Pred odhodom na turo vedno napolnite baterijo telefona.
  • Na turi imejte telefon izključen. V gorah je signal slab in telefon stalno išče najboljši signal in s tem po nepotrebnem troši energijo. Izključite vse nepotrebne funkcije in aplikacije, saj te znatno porabljajo energijo.
  • Telefon imejte pri sebi, na toplem, zaščiten pred vlago.
  • Če pride do nesreče vedno kličite 112 in ne izgubljajte časa s klicanjem prijateljev, saj bodo ti tako ali tako morali poklicati 112, operaterji pa bodo nato aktivirali reševalce. Tako se tudi marsikatera informacija izgubi oz. spremeni. Klic iz gora na številko 112 se lažje vzpostavi, ker ima posebno prioriteto in poleg tega se tudi oddajnik vključi s polno močjo.
  • Pri sporočanju bodite jasni, KDO kliče, KAJ je narobe, KJE se nahajate, KOLIKO je poškodovanih, KAKŠNE so poškodbe, KAKŠNE so razmere ... Še posebej bodite kratki in jedrnati, če imate izpraznjeno baterijo. Klici na 112 se snemajo in v primeru slabe zveze lahko operater ponovno posluša vaš klic. Če boste potrebovali nasvet zdravnika ali reševalca bo operater vzpostavil direktno zvezo med vami in zdravnikom ali reševalcem.
  • Če je signal slab, včasih že majhna sprememba lokacije, samo nekaj metrov, pomeni bistveno spremembo kakovosti signala. Na vrhovih gora se signali motijo, zato se je smiselno spustiti nekoliko nižje.
  • V visokogorju se lahko zgodi, da ulovimo signal tujega operaterja. Na telefonu lahko nastavimo izbiro omrežja ročno in tako vzpostavimo zvezo z domačim operaterjem.
  • Če je signal slab in ne morete vzpostaviti govorne zveze, potem pošljite SMS sporočilo. Za pošiljanje SMS-a zadošča tudi slabši signal.

  
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Zadnji članki

Sorodne organizacije 

© Društvo GRS Jesenice, 2024