Okraski, foto: Igor Zalokar
Trojčki, foto: Andrej Babič
Večerno sonce
Razgled, foto: Igor Zalokar
Akcija
Očak s podaniki, foto: Andrej Babič
Sobivanje, foto: Igor Zalokar
Julijci na dlani, foto: Andrej Babič
Iskanje
VARNO V GORE    

Avtor/ica: Tadej Petek, petek, 22. junij 2012, ogledov: 4612

Uporaba GSM v pokrajinah s šibkim signalom in v visokogorju

Dandanes si življenja brez mobitela skorajda ne moremo več predstavljati. Z svojimi funkcijami predstavlja širok spekter uporabnosti. V mestih in vaseh je pokritost z signalom zelo dobra, medtem ko je v odročnih krajih in visokogorju pokritost zelo slaba ali pa je ni. V takem primeru je potrebno z mobitelom rokovati malo drugače in je pametno vedeti nekaj zvijač. Vemo, da je v gorah vsako leto kar nekaj nesreč in drugih intervencij v odročnih krajih. V primeru nesreče ali potrebne pomoči vedno kličemo številko 112, saj je ta številka v GSM omrežju obravnavana povsem drugače in jo ob določnih pogojih dosežemo, ko drugih številk ne moremo.

GSM omrežje je tako imenovano celično omrežje. Celico sestavlja bazna postaja, ki je locirana na optimalnem kraju. Deluje v dve oz. v treh frekvenčnih razponih(900, 1800 in 1900 MHz). Idealni domet bazne postaje pri 900 MHz naj bi bil do 35 km. V idealnosti bi imele celice obliko šest-kotnikov, realno pa je lik celice odvisen od reliefne razgibanosti. V visokogorju in odročnih krajih zaradi nedostopnosti ni možno zagotoviti pravilnega celičnega omrežja zato GSM terminali lovijo šibke signale večih celic, ki so locirane po dolinah. Preklop med dvema celicama lahko prekine signal za 300 ms, to pa se v pogovoru že pozna. Problem v visokogorju je, da se ti preklopi izvajajo že ob majhnem premiku GSM terminala. Med klasičnim minutnim pogovorom tudi do 10 krat. Priporočljiva je uporaba prostoročnega kompleta, saj takrat zagotovimo, da bo GSM terminal pri miru in se bo število preklopov znatno zmanjšalo in zagotovilo kakovostnejšo zvezo. Pri klicu na številko 112 je pomembno, da bo zveza razumljiva, zato naj bo GSM terminal čisto pri miru. Če prostoročnega kompleta nimate, poskusite telefon nekam položiti in za pogovor uporabiti vgrajeni zvočnik. Če tudi tega ne morete zagotoviti, potem mobitel držite kar se da pri miru. Novejši telefoni imajo vgrajeno anteno, kar znatno zmanjšan domet signala. Priporočljivo je, da telefon pri klicu na nujno številko ali katerokoli drugo držite čisto na začetku. Držanje telefona s celo roko zmanjšuje moč signala, saj potne roke absorbirajo šibek visokofrekvenčni signal. Tudi držanje telefona pri ušesu zmanjšuje moč signala in vpliva na kvaliteto zveze. Zato je dobro zraven telefona imeti prostoročni komplet, priporočljiva je uporaba žičnega, saj uporaba brezžičnega po nepotrebnem troši dragoceno energijo. Pri uporabi novejših mobitelov z vgrajenim UMTS oz. 3G sistemom je lahko delovanje UMTS zelo moteče pri vzpostavitvi zveze. Zato ga izključimo in preklopimo na delovanje samo GSM. Vsi modeli telefonov imajo v nastavitvah omrežja možnost izključitve oz. osamitve UMTS oddajnika. Tudi pri načinu iskanja omrežij si lahko pomagamo, da nastavimo na ročno izbiranje omrežja. V visokogorju se lahko zgodi, da »ulovimo« signal tujega operaterja, ker je signal močnejši od domačega. Z ročnim izbiranjem lahko preklopimo na domačega in tako vzpostavimo zvezo. Pri klicu na številko 112, pa telefon uporabi vsa razpoložljiva omrežja tudi tujega. Kateri operater se bo oglasil je odvisno od geografske lege bazne postaje (celice) na katero se je telefon priključil. Zato operaterju vedno povemo na kateri lokaciji se nahajamo, saj je morebitna izsleditev klica v visokogorju zelo otežena. Dejstvo je, da so starejši modeli GSM terminalov veliko bolj zanesljivi od novih, modernih, ki za delovanje uporabljajo že operacijski sistem. Če imamo novi telefon poskrbimo, da bodo vse aplikacije in ostale aktivnosti izključene, saj se bo zanesljivost zveze še povečala. SMS sporočilo za svoj prenos zahteva veliko slabši signal kot za govorno zvezo.

Če govorne zveze ne moremo vzpostaviti si lahko pomagamo tudi s sms sporočilom. Vendar na center za obveščanje 112 le-tega ne moremo poslati. Če imamo možnost da bo SMS sporočilo prišlo skozi, s čim manj znaki opišemo situacijo in pošljemo nekomu, ki bo lahko sporočilo posredoval naprej. Pri uporabi energije telefona bodimo čimbolj varčni. Telefoni naj bodo pred turo napolnjeni. Poskrbimo da bodo vse funkcije in aplikacije izključene, saj le-te znatno povečajo porabo energije. Uporaba telefona v področju brez signala, oz. slabim signalom znatno poveča porabo baterije, saj oddajnik deluje s polno močjo in s tem pripomore k znatni porabi energije. Tudi pri klicu na številko 112 se oddajnik vključi s polno močjo. Zato je priporočljivo telefon med hojo izključiti in ga vključiti kadar ga potrebujemo.

Nekateri modeli NOKIA imajo vgrajeno zvijačo za vklop rezervne moči baterije, ki naj bi omogočilo kakšen klic ali dva. Kombinacije vtipkanih znakov so lahko *3370#, *#4720# in podobno. Rezervo telefon napolni, ob prvem polnjenju.

Telefon je zelo koristna stvar, saj nam olajša marsikaj. Reši nam lahko tudi življenje zato je dobro poznati princip delovanja in kakšno zvijačo za izboljšanje zveze. 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Zadnji članki

Sorodne organizacije 

© Društvo GRS Jesenice, 2024