Okraski, foto: Igor Zalokar
Trojčki, foto: Andrej Babič
Večerno sonce
Razgled, foto: Igor Zalokar
Akcija
Očak s podaniki, foto: Andrej Babič
Sobivanje, foto: Igor Zalokar
Julijci na dlani, foto: Andrej Babič
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Klemen Novak, ponedeljek, 29. maj 2023, ogledov: 306

Reševalna vaja v ferati v soteski Dobršnik

Odrasla oseba si je zlomila nogo, otrok pa si je poškodoval zapestje. Nahajata se nad drugim slapom. Nesreča se je zgodila ob 15:30 uri.
Tak je bil poziv, a na srečo je šlo za načrtovano reševalno vajo v ferati v soteski Dobršnik. Zberemo se na postaji, določimo zadolžitve vsakega posameznika, v terenski vozili zložimo reševalno opremo in se odpeljemo do izhodišča na Hrušici. Parkiramo vozila, opremo si razdelimo med seboj, preverimo delovanje radijskih zvez in se napotimo proti vstopu. Inštruktorji Matic, Miha in Darko gredo lažje opremljeni prvi, da bi čimprej prišli do poneserečenih, medtem ko gremo ostali z vso reševalno opremo počasi za njimi.

Izvidnica je hitro pri ponesrečenih in potrdi, kar smo dobili že v pozivu. Medicinski tehnik Alan jima nudi prvo pomoč in odrasli osebi imobilizira zlomljeno nogo z vakuumsko oprornico, namestimo jo v nosila UT, otroku pa zapestje in roko da v ruto pestovalnico. Medtem vodja vaje glede na poškodbe in teren, ki ga moramo premagati, določi dve ekipi, ki takoj začneta postavljati žičnico po kateri bomo spustili poškodovani osebi. Navodila so kratka in jasna, komuniciramo preko radijskih zvez. Najprej spustimo otroka v trikotnem sedežu v spremstvu reševalca, potem je na vrsti še odrasla oseba, ki jo spustimo z nosili. Po prvem delu, nas čaka še en spust, tokrat horizontalen.

Na vstopu v ferato si malo oddahnemo, potem ekipa dvigne nosila s ponesrečenko, namestimo podvozje s kolesom in nadaljujemo po vijugasti, kamniti in mestoma strmi poti do izhodišča. Kljub temu, da se nosila “vozijo po kolesu” je transport vse prej kot enostaven. Dobro je, da smo številčni in se lahko neprestano menjavamo, tako da kmalu prispemo do parkirišča. Tam je naša prva skrb stanje ponesrečenih in si vsi oddahnemo, ko ugotovimo da zapestje ni poškodovano in da noga ni zlomljena. “Ponesrečni osebi” rešimo iz nosil, odstranimo opornice in obveze, pospravimo opremo, ter se odpravimo na analizo vaje. 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

© Društvo GRS Jesenice, 2024